For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Χαμένη ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα

Χαμένη ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα

Εύρεση ενός χαμένου διαβατηρίου, μιας χαμένης ταυτότητας ή διπλώματος αυτοκινήτου/ μηχανής.

Τι   κάνετε όταν δεν μπορείτε να βρείτε το διαβατήριό σας, την ταυτότητα ή το δίπλωμα σας
Ένα χαμένο διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα,   μπορεί να είναι καταστροφή εάν έχετε ένα διεθνές ταξίδι στον ορίζοντα. Φανταστείτε… οτι φεύγετε σε λίγες μέρες και κάνετε ένα τελικό τσεκάρισμα  για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα  για το ταξίδι σας. Ανοίγετε το συρτάρι στο οποίο συνήθως βάζετε  το διαβατήριό σας, για να ελέγξετε ξανά… και δεν είναι εκεί! Πού πήγε?

Είναι πιθανότατα στο σπίτι σας, περιμένει να βρεθεί. Εάν αναζητάτε ένα χαμένο διαβατήριο, ταυτότητα, διπλωμα έγγραφο , δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές αναζήτησης. Αυτές οι προτάσεις κοινής λογικής θα σας βοηθήσουν να   αναζητήσετε μεθοδικά το χαμένο διαβατήριό σας. Φυσικά, όταν λείπει το διαβατήριό σας, είναι πολύ εύκολο να πετάξετε την κοινή λογική   από το παράθυρο!

Οδηγίες   Ανεύρεσης Χαμένης ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα, έγγραφο

Μην το ψάξετε – τουλάχιστον, όχι αμέσως. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε πρώτα.
Δεν έχει χαθεί! Το διαβατήριό σας είναι πιθανώς στο σημείο  από όπου το αφήσατε. Απλά πρέπει να καθορίσετε πού   ήταν αυτό.
Για να μπείτε σε μια ψυχική κατάσταση πιο ευνοϊκή για την εύρεση του χαμένου διαβατηρίου, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να μην στρεσάρεστε!
Είναι πιθανότατα εκεί που έπρεπε  να είναι, οπότε ελέγξτε ξανά αυτό το συρτάρι.
Εάν δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι, προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε το χρησιμοποιήσατε  την τελευταία φορά. Ήταν για την κράτηση της πτήσης σας; Αποφασίσατε να το βάλετε κάπου ακόμη   «ασφαλέστερα» και μετά   το ξεχάσετε ; Ελέγξτε την περιοχή όπου θυμάστε τελευταία φορά ότι έχετε δει το διαβατήριό σας.
Το κοιτάς σωστά … είσαι πολύ αναστατωμένος για να το δεις. Εκτός αν καταφέρατε να επιτύχετε και να διατηρήσετε την κατάσταση της ηρεμίας  που μοιάζει με Zen  Τριών, θα μπορούσατε να κοιτάξετε απευθείας το χαμένο διαβατήριό σας και να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι είναι εκεί. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, ηρεμήστε και κοιτάξτε ξανά.
Το διαβατήριό σας μπορεί να έχει καλυφθεί από χαρτιά, βιβλία κ.λπ. Κοιτάξτε κάτω από οτιδήποτε μπορεί να το κρύβει.
Το διαβατήριό σας δεν έχει πόδια. Δεν μπορεί να κινηθεί, οπότε πρέπει να το έχετε μετακινήσει… συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να θυμηθείτε τι κάνατε με αυτό.
Μην περιπλανηθείτε άσκοπα σε κύκλους. Ελέγξτε κάθε μέρος που νομίζετε ότι το χαμένο διαβατήριό σας θα μπορούσε να είναι μόνο μία φορά. Ωστόσο, ελέγξτε προσεκτικά κάθε τοποθεσία.
Ελέγξτε σε άμεση γειτνίαση (μια ακτίνα 1 τετραγωνικού μέτρου ) από το σημείο που θυμιάστε  οτι είχατε το διαβατήριό σας ή οπουδήποτε νομίζετε. Θα μπορούσε να έχει κρυφτει  κάτω ή πίσω από ένα άλλο αντικείμενο.
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε το διαβατήριό σας στο χέρι. Πού πήγες? Τι έκανες? Ακολουθήστε ξανά τα βήματά που κανατε.
Αν δεν  ζείτε μόνος, ρωτήστε τον/την  σύζυγό σας, τα παιδιά σας και οποιονδήποτε άλλο με τον οποίο ζείτε εάν έχουν δει το χαμένο διαβατήριό σας. Για παράδειγμα, ο/η  σύζυγός σας μπορεί να έχει αποφασίσει να συγκεντρώσει τα διαβατήρια της οικογένειας και να τα έχει βάλει σε μια «ασφαλή» τοποθεσία χωρίς να σας πει.

Πώς να αντικαταστήσετε ένα διαβατήριο Τί δικαιολογητικά υποβάλλω σε περίπτωση που το διαβατήριό μου κλαπεί ή χαθεί;

Σε περίπτωση έκδοσης νέου διαβατηρίου λόγω κλοπής ή απώλειας, υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση νέου διαβατηρίου (και αναφέρονται πιο κάτω με λεπτομέρεια ) και επιπλέον αυτών, βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής) στην οποία δηλώθηκε η κλοπή ή η απώλεια, στην οποία αναφέρεται το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας έρευνας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση νέου διαβατηρίου

  • Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου που εκτυπώνεται στα Γραφεία Υποδοχής Αιτημάτων και στην οποία είναι ενσωματωμένη υπεύθυνη δήλωση όπου ο ενδιαφερόμενος αναφέρει:

– Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή ανωμοτί κατάθεση ή ψευδή δήλωση, εφόσον τα αδικήματα αυτά αφορούν την έκδοση, τη χρήση ή την απώλεια ή κλοπή διαβατηρίου.
– Αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αρπαγή, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή, σωματεμπορία ή διακίνηση λαθρομεταναστών.
– Αν έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη ή έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα ή για τα παραπάνω αδικήματα.
– Αν έχει κηρυχθεί ανυπότακτος ή λιποτάκτης.
– Αν είναι ανυπότακτος εξωτερικού.
– Αν εκκρεμεί σε βάρος του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
– Αν διαμένει μόνιμα στην αναγραφείσα διεύθυνση κατοικίας και εάν έχει εκδοθεί στο όνομά του διαβατήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις Ν. 3103/2003 από την ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απωλέσθη, εκλάπη ή ζητείται η ανανέωση ή αντικατάστασή του.

  • Φωτοαντίγραφο δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στην ίδια σελίδα.

Σε περίπτωση που ο αιτών είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν έχει Ελληνικό Δελτίο Ταυτότητας, υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου εξαμήνου).

Σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης, όταν δεν πληρούνται επακριβώς οι τεθείσες τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών (π.χ. μη εστιασμός, κλειστοί οφθαλμοί, παραμόρφωση χαρακτηριστικών προσώπου κλπ) συνυποβάλλεται, είτε απλή βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Τυφλών οικείας Υπηρεσίας, η οποία πιστοποιεί την εν λόγω κατάσταση, είτε ιατρική βεβαίωση – γνωμάτευση.

  • Παράβολα είσπραξης εσόδων.
  1. Για διαβατήριο πενταετούς διάρκειας, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 84,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
    Παράβολο χαρτοσήμου: 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 26,40 ευρώ,
    Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
    Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
  2. Αποκλειστικά και μόνο για διαβατήρια που χορηγούνται κατ’εξαίρεση, σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 1 του Π.Δ 25/2004 και την παρ.3 του Άρθρου 4 του Π.Δ 25/2004 ως αντικαταστάθηκε με το Άρθρο 3 του Π.Δ 135/2007, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 13 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 68,80 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
    Παράβολο χαρτοσήμου: 9 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 10,80 ευρώ,
    Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
    Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
  3. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις που η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι προσωρινά αδύνατη, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 8 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 63,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
    Παράβολο χαρτοσήμου: 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 5,40 ευρώ,
    Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
    Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.
  4. Αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις διαβατηρίων που χορηγούνται σύμφωνα με την περ. β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Π.Δ.25/2004 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.4 του Άρθρου 1 του Π.Δ 30/2010, εκδίδεται διαβατήριο διάρκειας 3 μηνών, απαιτείται παράβολο συνολικής αξίας 63,40 ευρώ το οποίο επιμερίζεται ως ακολούθως:
    Παράβολο χαρτοσήμου: 4,5 ευρώ + 20% ΟΓΑ = αξίας 5,40 ευρώ,
    Παράβολο Δημοσίου για τέλη εντύπου βιβλιαρίου: 53,00 ευρώ και
    Παράβολο Δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη: 5,00 ευρώ.

Για να εκδώσετε νέο δίπλωμα οδήγησης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας

Εάν έχετε χάσει το δίπλωμα οδήγησης ή εάν πέσατε θύμα κλοπής και σας πήραν το πορτοφόλι που το είχατε μέσα δεν πρέπει να αγχώνεστε καθώς υπάρχει μια αρκετά συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι στατιστικές έχουν δείξει πως οι απώλειες διπλώματος οδήγησης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, έτσι έχει σχεδιαστεί ένα απλοποιημένο σύστημα επανέκδοσης τους.

Η διαδικασία επανέκδοσης διπλώματος οδήγησης βελτιώνεται μετα χρόνια καθώς εμπλέκονται όλο και περισσότερο τα πληροφοριακά συστήματα για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, αρχικά πρέπει να πάτε σε ένα Αστυνομικό Τμήμα και να δηλώσετε την κλοπή ή την απώλεια του διπλώματος οδήγησης. Στη συνέχεια ξεκινάτε την διαδικασία επανέκδοσης του διπλώματος οδήγησης σε ένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με την προσκόμιση των παρακάτω εγγράφων:

1) Αίτηση υπεύθυνης δήλωσης ΜΤΑ014 του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 στην οποία θα πρέπει να αναφέρεις πως:

α) Πως διαμένετε στην Ελλάδα ή έχετε την ιδιότητα του σπουδαστή ή μαθητή επί έξι (6) μήνες στην χώρα πριν την κατάθεση της.

β) Βεβαίωση πως δεν κατέχετε άλλη ελληνική άδεια οδήγησης ή κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή των κρατών Νορβηγίας, Ισλανδίας ή Λιχτενστάιν. Επιπλέον πως η συγκεκριμένη ελληνική άδεια οδήγησης, δεν έχει αφαιρεθεί από καμία άλλη αρχή.

γ) Το δίπλωμα οδήγησης σας δεν έχει παρακρατηθεί από κάποια δημόσια αρχή, εθνικό ασφαλιστικό φορέα ή φορέα / υπηρεσία της Ε.Ε. ή των παραπάνω κρατών (Νορβηγίας, Ισλανδίας, Λιχτενστάιν)

δ) Δεν κατέχετε άδεια οδήγησης τρίτης χώρας εκτός της Ε.Ε.

ε) Εάν επιθυμείτε την αναγραφή της ομάδας αίματος σας στο έντυπο άδειας οδήγησης και την συγκατάθεση σας στην αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης πληροφορίας στο Αρχείο Αδειών Οδήγησης του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

2) Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, του διαβατηρίου ή του ατομικού βιβλιάριου υγείας για τους Έλληνες πολίτες. Οι ιθαγενείς άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. θα πρέπει να υποβάλουν φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους. Οι αλλοδαποί πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να προσκομίσουν επιπλέον πέρα του διαβατηρίου και την άδεια παραμονής στη χώρα.

3) Αποδεικτικό πάγιου τέλους χαρτόσημου και εισφοράς υπέρ τρίτων 9,02 ευρώ. Έκδοση από υπηρεσία e-παράβολο κωδικός 66.

4) Παράβολο από την υπηρεσία e-παράβολο κωδικός (28), αξίας 30 ευρώ εάν είναι η πρώτη φορά επανέκδοσης. Εάν κάνετε τη διαδικασία για δεύτερη φορά το παράβολο διπλασιάζεται στα 60 ευρώ. Και για κάθε επόμενη φορά να θυμάστε η προσαύξηση θα είναι σταθερά 30 ευρώ.

5) Δεύτερο παράβολο αξίας 30 ευρώ πάλι από την υπηρεσία των e-παράβολο κωδικός (29)

6) Μία έγχρωμη φωτογραφία, τύπου διαβατηρίου.

7) Βεβαίωση απώλειας ή κλοπής που έχει εκδώσει το Αστυνομικό Τμήμα που κάνατε την δήλωση.

8) Χάρτινο φάκελο με λάστιχα για την αποθήκευση και αρχειοθέτηση των εγγράφων που παραδίδεις.

9) Αίτηση εκτύπωσης νέας άδειας οδήγησης (διπλώματος οδήγησης)

Για την έκδοση των παραβόλων θα πρέπει να επισκεφτείτε το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, e-παράβολο. Η πληρωμή γίνεται στα ΕΛΤΑ ή τραπεζικά, μέσω e-baking υπηρεσιών.

Για την περίπτωση απώλειας τους διπλώματος οδήγησης από κλοπή υπάρχει ένα αρκετά παράδοξο. Στην περίπτωση που το δίπλωμα οδήγησης σας έχει κλαπεί μέσα από το αυτοκίνητο σας την ώρα κλοπής του οχήματος ή διάρρηξης του και ήταν στα πράγματα που απέσπασαν οι ληστές τότε δεν χρειάζεται να καταθέσετε το ένα παράβολο. Όμως στην περίπτωση που η απώλεια ή η ληστεία του έγινε σε εξωτερικό χώρο από το αυτοκίνητο είστε υποχρεωμένοι να καταβάλετε κανονικά κάθε έγγραφο.

Να θυμάστε πως το δίπλωμα οδήγησης είναι ένα αρκετά ισχυρό έγγραφο αντίστοιχο της ταυτότητας και του διαβατηρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αντί του αστυνομικού δελτίου. Σε κάθε περίπτωση απώλειας του μην αμελήσετε να το δηλώσετε και να εκκινήσετε τις διαδικασίες για την έκδοση νέου διπλώματος οδήγησης καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κλέφτες για διάφορους σκοπούς και να βρεθείτε μπλεγμένοι.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι παραπάνω ενέργειες, ο οδηγός που έχει χάσει το δίπλωμα οδήγησης του, λόγω κλοπής το παραλαμβάνει κανονικά.

Στην περίπτωση όμως έκδοσης νέου διπλώματος οδήγησης που έχει φθαρεί ή αλλοιωθεί, ο ιδιοκτήτης του, θα πρέπει να καταθέσει υποχρεωτικά το παλιό, ώστε οι αρχές να είναι σίγουρες πως δεν θα υπάρξει θέμα διπλού εγγράφου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, εάν εντοπιστεί το παλιό δίπλωμα οδήγησης θα αντιμετωπίσετε κατηγορίες για παραχάραξη δημόσιων εγγράφων.

Το συνολικό κόστος επανέκδοσης νέου διπλώματος οδήγησης ανέρχεται στα 69,02 ευρώ, χωρίς το κόστος των φωτογραφιών για την πρώτη φορά και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης είναι από 30 ως 50 ημέρες.

Δικαιολογητικά για ταυτότητα: Έκδοση λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς

Για την αντικατάσταση του δελτίου ταυτότητας υποβάλλονται τα δικαιολογητικά και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την αρχική – πρώτη έκδοση του δελτίου ταυτότητας.

Θα παραδώσετε, επίσης, και το παλιό δελτίο που θέλετε να αντικαταστήσετε (με εξαίρεση τις περιπτώσεις κλοπής και απώλειας).

Αναλυτικά, τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

  1. Δύο πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα).
  2. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το RHESUS (εφόσον επιθυμείτε την αναγραφή του στο δελτίο σας).
  3. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» των ενδιαφερόμενων, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμείτε αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση).
  4. Ένας μάρτυρας με Ελληνική Αστυνομική Ταυτότητα σε ισχύ.
  5. Πιστοποιητικό γέννησης (το αναζητά υπηρεσιακά το Αστυνομικό Τμήμα).
  6. Παράβολο 9 ευρώ (υπέρ του δημοσίου) από την Εφορία. Δεν Απαιτείται Παράβολο σε περίπτωση Κλοπής.

Φυσικά σε περίπτωση απώλεια των ανωτέρω εγγράφων άμεσα αναγγείλατε την απώλεια/κλοπή σας στο:

Vresto.com.gr. Το όνομα που μπορείς να εμπιστευτείς για να βρεις αυτό που έχασες!!

Vresto.com.gr. Η ολοκληρωμένη ηλεκτρονική Πύλη στην Ελλάδα με ανανεωμένες πληροφορίες για ό,τι έχασες ή βρήκες.

Top
en_USEnglish