For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

ΑΝΕΥΡΕΘΕΝΤΑ ΑΡΧΩΝ

ΑΝΕΥΡΕΘΕΝΤΑ ΑΡΧΩΝ

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΡΧΕΣ

Το να βρεις το σπίτι σου παραβιασμένο  , επιστέφοντας από την εργασία σου ή μια κοντινή βόλτα   αποτελεί  μια καταστροφική εμπειρία. Επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειας  που ένιωθες σε αυτό   και πιθανώς αυτή η ανεπιθύμητη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της απουσίας σου  μπορεί  να σου κοστίσει χιλιάδες ευρώ   . Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που αφαιρέθηκαν από την οικία σας  δεν είναι  ανακτήσιμα .

Πριν από την  κλοπή
Κρατήστε λεπτομερή αρχεία για όλα τα πολύτιμα υπάρχοντά σας. Διατηρήστε ένα αρχείο με  όλους τους σειριακούς αριθμούς, τους αριθμούς μοντέλου και άλλες πληροφορίες αναγνώρισης όλων των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών σας και λοιπόν  αντικειμένων . Βάλτε το επώνυμό σας σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα σε ένα μέρος που δεν φαίνεται εύκολα. Τραβήξτε φωτογραφίες όλων των πολύτιμων αντικειμένων σας, συμπεριλαμβανομένων κοντινών σημείων αναγνώρισης ή χαρακτηριστικών. Η ασφάλιση είναι επίσης σημαντική για την προστασία σας από οικονομικές απώλειες. Η ασφάλιση είναι συχνά δαπανηρή, αλλά όχι σε σύγκριση με την οικονομική απώλεια που θα υποστείτε  εάν χάσατε ξαφνικά τα περισσότερα από τα υπάρχοντά σας.

Η ασφάλιση σας προστατεύει επίσης από τις οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους και άλλες φυσικές καταστροφές καθώς και την κλοπή. Η ασφάλιση σεισμού κοστίζει συχνά επιπλέον σε περιοχές όπου οι σεισμοί είναι πιο συνηθισμένοι, όπως η χώρα μας . Να είστε ειλικρινείς όταν δίνετε στον ασφαλιστή σας   την αξία των αντικειμένων σας. Η υποτίμησή τους σημαίνει ότι θα πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα ,  αλλά επίσης σημαίνει ότι θα λάβετε μια μικρότερη πληρωμή αργότερα εάν πρέπει να υποβάλετε αξίωση αποζημίωσης λόγω κλοπής .

Αστυνομική έρευνα 
Καλέστε την αστυνομία μόλις διαπιστώσετε ότι έχετε πέσει θύμα διάρρηξης . Αποφύγετε να αγγίξετε τίποτα, διότι  το αρμόδιο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών ίσως χρειαστεί να διενεργήσει έρευνα στον χώρο    για την ανεύρεση  πιθανόν δακτυλικών αποτυπωμάτων ή γενετικού υλικού  .Προτείνετε να έχετε τα χέρια σας στις τσέπες σας και να μην κινείστε άσκοπα στον χώρο. Επίσης μην αφήνετε τρίτους  να εισέρχονται εντός της οικίας σας για να  πιάσουν αντικείμενα και απαγορεύστε τους να περιφέρονται ασκόπως  , διότι αυτό ίσως αποβεί μοιραίο για την έρευνα και την ανακάλυψη  αποδεικτικών στοιχείων όπως αποτυπώματα -πατημασιές και αλλα σημάδια  που αναζητούν οι διωκτικές Αρχές     Τραβήξτε φωτογραφίες της σκηνής αν μπορείτε χωρίς να ενοχλείτε τίποτα. Υποβάλετε μια λεπτομερή μηνυτήρια  αναφορά οπου θα  αναφέρει ακριβώς τι σας αφαιρέθηκε . Χρησιμοποιήστε το αρχείο   σας για να παράσχετε τους σειριακούς αριθμούς, τις φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης όλων των αντικειμένων που σας αφαιρέθηκαν .

Δώστε στην αστυνομία αντίγραφα με τα στοιχεία των κλοπιμαίων , αλλά κρατήστε τα πρωτότυπα για εσάς. Όσες περισσότερες πληροφορίες παρέχετε, τόσο πιο εύκολη κάνετε τη δουλειά του αξιωματικού που χειρίζεται την έρευνα. Ζητήστε επίσης αντίγραφο ΒΑΣ της καταγγελλόμενης κλοπής . Αυτό εκδίδεται εντός 10 ημέρων από το Τμήμα που ενεργεί την Προανάκριση και θα  σας βοηθήσει όταν μιλάτε σε ασφαλιστικές εταιρείες . Επίσης θα σας βοηθήσει  να αποδείξετε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα που ανευρεθήκαν από τις Αρχές είναι δικά σας και θα σας αποδοθούν   .

Διαδικτυακή έρευνα
Ελέγξτε τις τοπικές   αναφορές στο διαδίκτυο για να δείτε εάν έχουν αναφερθεί πρόσφατα άλλες διαρρήξεις παρόμοιες με τη δική σας.   Ελέγξτε ιστότοπους πώλησης στο διαδίκτυο ,   με έμφαση στην περιοχή σας. Οι κλέφτες δημοσιεύουν συχνά κλεμμένα αντικείμενα στο Διαδίκτυο προκείμενου να τα εμπορευτούν .

Εάν εντοπίσετε οτιδήποτε μοιάζει με την ιδιοκτησία σας, ενημερώστε αμέσως την αστυνομία και ζητήστε συμβουλές. Ποτέ μην επικοινωνείτε με τον πωλητή χωρίς βοήθεια και έγκριση από την αστυνομία. Κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας και καμία ιδιοκτησία δεν αξίζει την υγεία ή την ευημερία σας.

Επισκεφτείτε τα τοπικά καταστήματα
Επισκεφτείτε τοπικά ενεχυροδανειστήρια και   καταστήματα με μεταχειρισμένα για να αναζητήσετε τα κλεμμένα αντικείμενα σας. Εάν εντοπίσετε κάτι που μοιάζει με την ιδιοκτησία σας, φύγετε από το κατάστημα και ενημερώστε αμέσως το αστυνομικό τμήμα για βοήθεια. Είναι απολύτως πιθανό ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να αγοράσε  τα αντικείμενα  από τον κλέφτη με καλή πίστη χωρίς να έχει γνώση της κλοπής, αλλά είναι επίσης πιθανό ο ιδιοκτήτης του καταστήματος να είναι  κλεπταποδόχος ,μέλος της σπείρας που σας έκλεψε  .

Μην αντιμετωπίζετε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος χωρίς παρουσία αστυνομικού μαζί σας. Να είστε έτοιμοι να αποδείξετε ότι το εν λόγω αντικείμενο είναι ιδιοκτησία σας. Στη συνέχεια, η αστυνομία μπορεί να λάβει πληροφορίες  από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος μόλις αποδειχθεί ότι το αντικείμενο που έχει προς πώληση σας ανήκει και   αυτό  θα βοηθήσει στην εξιχνίαση της ταυτότητας του κλεφτή.

 Το να κάνετε την έρευνά σας αυξάνει τις πιθανότητές σας να ανακτήσετε τουλάχιστον ένα μέρος της περιουσίας σας, ενώ επίσης πιθανόν να οδηγήσετε στη σύλληψη του ατόμου που σας έκλεψε.

Δεν υπάρχει ποτέ εγγύηση επιτυχίας, αλλά η προετοιμασία για το τι θα κάνετε σε περίπτωση κλοπής  και η  γρήγορη αντίδραση  βελτιώνει τις πιθανότητες επιστροφής τουλάχιστον μερικών από τα πράγματα σας.

 

Top
en_USEnglish