For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Χάθηκε Πτηνό – Ζώο

Χάθηκε πτηνό ζώο

 

Ανάκτηση κατοικίδιων πουλιών που ξεφεύγουν από το σπίτι

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες πουλιών , η σκέψη ότι  ο μικρος τους φτερωτός φίλος   τους θα πετάξει μακριά αποτελεί τον  χειρότερο  εφιάλτη  τους. Εάν ένα πουλί το σκάσει , αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση , επειδή ένα εξημερωμένο πουλί είναι απίθανο να είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του στην υπέροχη ύπαιθρο.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε τη διαφυγή του φτερωτού  κατοικίδιου ζώου σας είναι να είστε επιμελής σχετικά με τις συνήθειες των «διπλών θυρών» (κλείνοντας εξωτερικές πόρτες πριν ανοίξετε εσωτερικές πόρτες) και τις πρακτικές κοπής φτερών   , αλλά εάν το πουλί σας δραπετεύσει, υπάρχουν κάποια άμεσα βήματα που μπορεί να βοηθήσουν το τέλος της δοκιμασίας σας .

Άμεσες ενέργειες 

  Για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να βρείτε τον φτερωτό “δραπέτη” , πρέπει να ξεκινήσετε  άμεσα  τη στιγμή που ανακαλύπτετε ότι το πουλί σας λείπει. Χρησιμοποιήστε όλους  τους διαθέσιμους φίλους και συγγενείς , συμπεριλαμβανομένων όσων μπορούν να κληθούν γρήγορα.  Αναθέστε αμέσως σε λίγα άτομα να σαρώσουν όλα τα κοντινά δέντρα, τους πόλους έλξης για τον φυγά  όπως και οποιαδήποτε άλλη εμφανή σημεία  στην ιδιοκτησία σας και τις γύρω περιοχές. Ζητήστε από τους εθελοντές σας να εξετάσουν κάθε δέντρο από γωνίες 360 μοιρών, καθώς τα  πουλιά μπορούν να  κρύβονται από τα κλαδιά.

Αναθέστε σε κάποιον να συγκεντρώσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία όπως  τα δίχτυα πουλιών και μερικές ελαφριές πετσέτες μπάνιου για να τα μοιράσετε. Εάν   εντοπίσετε το πουλί και  μπορείτε να το δείτε και  να σας δει, μπορεί να θέλει να πετάξει πίσω προς εσάς. Χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να ρίξετε πάνω από αυτήν, αν μπορείτε χωρίς να το τραυματίσετε.

Φανταστείτε τι βλέπει το πουλί

Σε  κάποιες περιπτώσεις, το πουλί θα είναι σοκαρισμένο και θα φοβάται να κινηθεί  . Σε αυτές τις περιπτώσεις, φροντίστε να παρακολουθείτε στενά το πουλί  και προσπαθείστε   να φέρετε το κλουβί του πουλιού , όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο που βρίσκεται το πουλί χωρίς να το τρομάξετε .

Τα πουλιά συνήθως επιλέγουν το φαγητό που γνωρίζουν και τον οικείο χώρο τους  όποτε ενέχεται να επιστέψουν εκεί που νιώθουν ασφάλεια   , αρκεί το πουλί να καταλαβαίνει πώς να πετάξει προς τα κάτω και να προσγειωθεί προς τα κάτω. Ωστόσο, πολλά πουλιά  που έχουν μεγαλώσει σε εσωτερικούς χώρους και όχι σε ψηλά δέντρα δεν χρειάστηκαν ποτέ να μάθουν αυτήν την ικανότητα. Μερικές ώρες ηρεμίας και σκέψης μπορεί να είναι απαραίτητες προτού ένα πουλί βρει το θάρρος κατέβει χαμηλά. Αλλά συχνά, τα πουλιά που διαφεύγουν πηγαίνουν αμέσως σε κίνηση.

Όταν το πουλί φύγει   δεν δίνει προσοχή προς τα  πού πετά. Προσπαθήστε να φανταστείτε τη σκηνή από μια  πανοραμική θέα. Συνειδητοποιήστε ότι το πουλί σας δεν έχει δει ποτέ πού ζει από τον αέρα και δεν έχει κανένα τρόπο να προσδιορίσει πού είναι το σπίτι σας. Η διασφάλιση ότι το πουλί σας διατηρεί ασταμάτητα οπτική επαφή μαζί σας είναι επιτακτική. Φορέστε ρούχα με έντονα χρώματα και χρησιμοποιήστε τον εαυτό σας ως   φάρο   για να ωθήσετε το πουλί να έρθει  πιο κοντά σας   στο κλουβί του, το οποίο θα πρέπει να έχετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πουλί τις πρώτες ώρες.

Όταν το πουλί έχει εντοπιστεί, κανονίστε με τους ανθρώπους που σας βοηθούν για να παρακολουθείτε τη θέση του πουλιού, όλο το εικοσιτετράωρο, εάν είναι δυνατόν, έτσι ώστε τα μάτια σας να είναι πάντα στο πουλί. Μην αφήσετε τη βροχή να σας αποθαρρύνει. Ένα πουλί που έχει ξεχάσει κάτι γνωστό , θα αρχίσει να ψάχνει σε συνεχώς διευρυμένους κύκλους, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Φέρνοντας το κλουβί κοντά στο πουλί

Εάν  είναι δυνατόν, φέρτε το κλουβί στο πουλί. Για ένα πουλί που λείπει, τοποθετήστε το κλουβί κοντά στην τοποθεσία από όπου  διέφυγε . Εάν το πουλί σας πέταξε έξω από την μπροστινή πόρτα σας, για παράδειγμα, τοποθετήστε το κλουβί στη βεράντα ή στο κατώφλι σας. Εάν είναι  δυνατόν, κρεμάστε το κλουβί έξω έτσι ώστε να δείχνει ακριβώς όπως θα έμπαινε σε εσωτερικούς χώρους.

Προσθέστε μεγάλες ποσότητες από τα αγαπημένα φαγητά του πουλιού σας και νόστιμες λιχουδιές μέσα ή γύρω από το κλουβί για να δελεάσετε το πουλί να επιστρέψει πίσω στο σπίτι σας . Κάποιος πρέπει να είναι πάντα έτοιμος κοντά στο κλουβί για να πετάξει  πετσέτα ή δίχτυ ώστε να το ακινητοποιήσει . Χρησιμοποιήστε μεγάλα κομμάτια φαγητού που είναι εύκολα ορατά και αφήστε το κλουβί με την πόρτα ανοιχτή, ενώ μια  παγίδα στην πόρτα ώστε  να κλειδώσει γρήγορα μόλις εισέλθει το πουλί, είναι πολύ χρήσιμη.

Χρήση οικείων ήχων

Εάν δεν μπορείτε να δελεάσετε ένα πουλί που λείπει πίσω στο σπίτι με κλουβί και φαγητό, δοκιμάστε να το καλέσετε με το όνομά του και απλά παραμείνετε στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας οικείες λέξεις, ήχους και φράσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παρασύρει το κατοικίδιο ζώο σας να πετάξει προς εσάς.

Εάν παίζετε τακτικά μουσική ενός συγκεκριμένου τύπου, παίξτε λίγο ήσυχα έξω. Διευκολύνετε το πουλί να εντοπίσει από πού προέρχεται ο ήχος ώστε να το προσελκύσει ο γνώριμος ήχος.

Γνωστοποιείστε στους γύρω σας την εξαφάνιση του φτερωτού σας φίλου

Μερικές φορές ακόμη και αν προσπαθήσατε με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκόμενα  ,εάν λοιπόν έχετε  χάσει την οπτική επαφή με το πουλί σας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ήρθε η ώρα να βάλετε μπροστά το ενναλακτικό σχέδιο ή   αλλιώς το  Plan B.

Ειδοποιήστε τη γειτονιά μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσίευσε πινακίδες, αναφέροντας το όνομα και την περιγραφή του πουλιού σας με φωτογραφίες. Ζητήστε από   ανθρώπους που ίσως  το εντόπισαν να σας  αναφέρουν αμέσως τυχόν παρατηρήσεις, σημειώνοντας την ακριβή τοποθεσία τους και να κρατήσουν τα μάτια τους στο πουλί σας μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Τα παιδιά της γειτονιάς σας μπορεί να λατρεύουν την αναζήτηση πουλιών, ειδικά όταν τους προσφέρεται μια γενναία ανταμοιβή. Ειδοποιήστε όλα τα τοπικά κλαμπ πουλιών που ίσως υπάρχουν στο Νομό που ζείτε , τους κτηνιάτρους  και φυσικά ελέγχεται καθημερινά τις διαδικτυακές αναγγελλίες ανεύρεσης στο:

vresto.com.gr  – Το όνομα που μπορείς να εμπιστευτείς για να βρεις τον φτερωτό σου φίλο !

  

Αναμονή εξαντλημένων πουλιών

Η πρώτη ημέρα της ελευθερίας για κάθε πουλί είναι συναρπαστική  . Η ημέρα 2 θα είναι πιο ήσυχη. Δεν υπάρχει τροφή  για τα εξωτικά πουλιά στην ύπαιθρο, επομένως μέχρι την 3η ημέρα, το πουλί σας θα είναι πεινασμένο, αφυδατωμένο και εξαντλημένο από την έλλειψη ύπνου και την  υπερβολική άσκηση. Τα πουλιά σε αυτήν την κατάσταση συχνά πετούν σε αγνώστους, ζητώντας βοήθεια από ακόμη και άγνωστους ανθρώπους. Σε αυτό το σημείο, πιάνονται εύκολα.

Ακόμα και μετά από εβδομάδες ελεύθερα, τα πουλιά ανακτώνται με αυτόν τον τρόπο, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλοι οι άνθρωποι σε μια μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της οικείας σας είναι ενημερωμένοι για την εξαφάνιση του μικρού σας φίλου  και   διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας.  Μόλις φτάσετε στο σπίτι, το κουρασμένο πουλί σας θα χαρεί πολύ να είναι μαζί σας, ασφαλές και υγιές.

Αποτροπή κάθε διαφυγής

Ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας, οπότε η διδασκαλία στα πτηνά σας   κάποιων “δεξιοτήτων ελευθερίας” είναι κάτι περισσότερο  από   χρήσιμη  και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην  την  ανάκτηση  του πτηνού σας, όταν αυτό έχει φύγει    . Εκπαιδεύστε  το πουλί σας να έρθει στο “σταθμό  καλέσματος”  για να λάβει  μια αγαπημένη ανταμοιβή. Επίσης, θυμηθείτε να διδάξετε το πουλί να πετάξει προς εσάς από ψηλότερα σημεία  , κορυφές πορτών, κλιμακοστάσια και μπαλκόνια δεύτερου ορόφου, εάν υπάρχουν.

Για να διασφαλίσετε ότι το φτερωτό κατοικίδιο  σας δεν θα χαθεί,  τοποθετήσετε πινακίδες  σε όλες τις πόρτες της οικίας σας  για να προειδοποιείτε τους ανθρώπους , όταν το πουλί σας βρίσκεται έξω από το κλουβί του. Ελέγχετε τακτικά τα φτερά του  και την πτητική του ικανότητα και ελπίζουμε  ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχείσετε , για  τον μικρό σας φίλο   .

Σχετικές αγγελίες με απολεσθέντα πτηνά ή ζώα

Πτηνό

 

Top
en_USEnglish