For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Αγάλματα, παπλώματα, κλαρίνα, μασέλες: Ποια είναι τα πιο παράξενα αντικείμενα που ξεχνούν οι Αθηναίοι στο μετρό; (photos)

Αγάλματα, παπλώματα, κλαρίνα, μασέλες: Ποια είναι τα πιο παράξενα αντικείμενα που ξεχνούν οι Αθηναίοι στο μετρό; (photos)

Καθημερινά, 45 με 50 άτομα ξεχνούν κάποιο αντικείμενό τους σε αποβάθρες και βαγόνια του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τους ξεχασιάρηδες επιβάτες λεωφορείων, τρόλεϊ και ταξί, τότε σε ετήσια βάση το νούμερο των απολεσθέντων σε δημόσια μέσα μεταφοράς μπορεί να ξεπερνά κατά προσέγγιση τα 30.000 αντικείμενα, τα οποία περιμένουν σε κάποιο ντουλάπι των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ) ή της Αστυνομίας, μέχρι να επιστραφούν στους κατόχους τους.Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που χάνουν είναι κλειδιά και γυαλιά, είτε ηλίου είτε οράσεως», μας λέει ο Χαράλαμπος Βλάχος, Τμηματάρχης Εξυπηρέτησης Κοινού στη ΣΤΑΣΥ, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τα απολεσθέντα. Ωστόσο, στην πολύχρονη εμπειρία του σε αυτήν τη δουλειά, έχει δει κι έχει ακούσει πολλά περίεργα.

 

«Μια μέρα εμφανίζεται μία κυρία στο γραφείο επικοινωνίας κοινού, στον σταθμό μετρό Συντάγματος και μου λέει χαμηλόφωνα: “Μπορώ να σας πω προσωπικά; Έχω απολέσει κάτι. Έχω χάσει το μάτι μου!”. Την κοιτάω απορημένος. Φορούσε γυαλιά ηλίου, τα βγάζει και στα δεξιά έλλειπε το γυάλινο μάτι που φορούσε, το οποίο βρήκαμε ευτυχώς».

Ορισμένα από τα πιο παράξενα αντικείμενα που έχει αντικρίσει είναι: γυναικείο εσώρουχο στρινγκ πεταμένο σε αποβάθρα του μετρό, ένα τύμπανο ορχήστρας, μία μεγάλη σκηνή κάμπινγκ, ένα άγαλμα της Υγείας και μια μασέλα.

«Έρχεται μία καθαρίστρια του μετρό και μου ζητάει να κατέβουμε μαζί στον συρμό, επειδή βρήκε κάτι αλλά δεν μπορεί να το πάρει. Πάμε και βλέπω μία μασέλα πιασμένη στο σίδερο, πάνω από την πλάτη ενός καθίσματος. Δύο μέρες μετά εμφανίζεται ένας παππούς και μας ρωτάει αν βρήκαμε τη μασέλα του. Όταν τον ρώτησα πώς βρέθηκε εκεί, μου απάντησε: “Έχω κόψει το κάπνισμα και έχω ένα κομπολόι, το είχα ξεχάσει και έπαιζα με τη μασέλα μου, την ανοιγόκλεινα στο σίδερο γιατί μ’ άρεσε που έκανε ήχο. Όταν έφτασα στη στάση μου κατέβηκα και ξέχασα τη μασέλα”.

»Κάποια αντικείμενα μού κάνει εντύπωση που δεν τα αναζητούν, ειδικά τα ογκώδη, όπως είναι τα κράνη ή αυτό εδώ το άγαλμα της Υγείας που είναι ασήκωτο και το έχουμε στις αποθήκες μας από το 2001», σημειώνει.

Επίσης, υπάρχει εποχικότητα στα απολεσθέντα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι χάνονται βατραχοπέδιλα και είδη παραλίας, το Πάσχα εικόνες και αντίτυπα της Αγίας Γραφής. «Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι σχεδόν σε κάθε πορτοφόλι, σημειωματάριο ή backpack που βρίσκουμε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, θα υπάρχει μέσα είτε η εικόνα της Παναγίας είτε κάποιοι αγίου, ή κάποιο φυλακτό – ένα ματάκι».

Βέβαια, όπως μας λέει ο κ. Βλάχος, στα απολεσθέντα των σταθερών συγκοινωνιών «εκτός από αντικείμενα, έχουμε και ανθρώπους».

 

Από τις πιο τραγελαφικές περιπτώσεις που θυμάται είναι οι εξής:

«Δεχόμαστε ενημέρωση από επιβάτη ότι μέσα στον ανελκυστήρα που κατεβαίνει στην αποβάθρα προς Ανθούπολη του μετρό Συντάγματος, υπάρχει ένα καρότσι με ένα μωρό, 1,5-2 ετών, το οποίο ανεβοκατεβαίνει μόνο του. Το πάμε στο σταθμαρχείο -ευτυχώς ήταν ήσυχο και δεν έκλαιγε- και μετά από λίγο δεχόμαστε τηλεφώνημα από μία κυρία που μας ρωτάει αναστατωμένη αν έχουμε βρει ένα μωρό. Όταν τη ρώτησα πώς γίνεται να ξέχασε το παιδί της, μου απάντησε: “Σε αυτήν τη ζωή όλα γίνονται. Έχω τόσα πολλά στο κεφάλι μου που μόλις άκουσα το καμπανάκι ότι φεύγει ο συρμός, βγήκα από το ασανσέρ και έτρεξα να προλάβω το μετρό. Έφτασα Πανεπιστήμιο μέχρι να το πάρω χαμπάρι”.

»Άλλος κύριος, μας καλεί και λέει: “Θέλω να δηλώσω μία απώλεια. Πριν δέκα λεπτά έχασα την πεθερά μου στο τραμ. Τη συνόδευα που πήγαινε στον γιατρό -έχει άνοια-, φτάσαμε στη στάση, κατέβηκα και την ξέχασα μέσα” . Μας έδωσε περιγραφή και μετά από λίγο τη βρήκαμε».

Όπως μας εξηγεί, «έχουμε την ευχέρεια να σταματήσουμε τον συρμό και να βάλουμε τον σεκιούριτι να ψάξει».

Και χρέη ντετέκτιβ

Το 80% των αντικειμένων που χάνονται μέσα στις σταθερές συγκοινωνίες επιστρέφεται στους κατόχους τους. «Είναι απίστευτη η χαρά όταν τα βρίσκουν κι ας μην είναι αξίας. Θυμάμαι ένα ζευγάρι από την Κύπρο, που η γυναίκα είχε χάσει μία θήκη με φωτογραφίες της μητέρας της η οποία είχε πεθάνει πρόσφατα. Όταν τις παραδώσαμε, χοροπηδούσε και έκλαιγε από τη χαρά της».

Η ΣΤΑΣΥ διατηρεί μία online εσωτερική λίστα απολεσθέντων. Τα αντικείμενα συνήθως τα βρίσκουν επιβάτες και τα παραδίδουν στους κατά τόπους σταθμάρχες, «οι οποίοι μας ενημερώνουν για την ώρα, την ημέρα και το σημείο όπου βρέθηκε το αντικείμενο και εμείς το καταχωρούμε. Αν δεν αναζητηθούν από τον κάτοχο, ξεκινάει η δική μας προσπάθεια», λέει ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η οικονομική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στα απολεσθέντα αντικείμενα τα οποία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. «Μέχρι το 2009-2010 βρίσκαμε πιο πολλά κινητά. Όταν, όμως, κάτι δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις εύκολα, είσαι πιο προσεκτικός. Επίσης, παλιότερα μπορεί να μην τα αναζητούσαν, ενώ τώρα είναι πιο επίμονοι. Ακόμη, παλιά είχαμε πιο πολλά απολεσθέντα από Έλληνες, ενώ τώρα αρκετά μεγάλο μέρος ανήκει σε τουρίστες που είναι πιο ξέγνοιαστοι. Στην περίοδο της κρίσης δεν έχουμε βρει πορτοφόλια με μεγάλα χρηματικά ποσά, ούτε τιμαλφή, τα οποία πλέον τα προσέχουν πιο πολύ».

 

Αστυνομία
Βέβαια, από την πλευρά του, το Γραφείο Απολεσθέντων Αντικειμένων της Αστυνομίας, όπου καταλήγουν όσα αντικείμενα δεν έχουν στοιχεία κατόχου, έχει μία πιο κυνική ερμηνεία, ως προς το γιατί δεν ανευρίσκονται πλέον μεγάλης αξίας αντικείμενα ή πορτοφόλια με πολλά χρήματα: «Δεν τα παραδίδουν, τα κρατάνε».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι λαμπρές εξαιρέσεις, όπως η περίπτωση μίας άνεργης που παρέδωσε ένα πορτοφόλι με 1.500 ευρώ. Από τα πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στο Γραφείο Απολεσθέντων της Αστυνομίας -το οποίο υπάγεται στο Τμήμα Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων και στεγάζεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής- είναι, ένα κλαρίνο, μία τρομπέτα, μία σειρά μαχαίρια σεφ, ένα πτυσσόμενο αναπηρικό αμαξίδιο, ένα βιολί, ένα ψαροντούφεκο, ένας «πύργος» ηλεκτρονικού υπολογιστή και ένα ογκώδες βαλιτσάκι με βινύλια εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Κάποιες φορές βρίσκονται και παραδίδονται χρήματα εκτός πορτοφολιού, όπως όταν είχαν βρεθεί μέσα σε μία θήκη γυαλιών, τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες, δύο «μασούρια» των 200 και των 700 ευρώ. Τα χρήματα καταμετρούνται, μπαίνουν σε ξεχωριστούς φακέλους και φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο. (πηγη:vice.gr)

Σε περίπτωση απωλειας αντικειμένων στο  ΜΕΤΡΟ το VRESTO.COM.GR ενημερώνει τους φίλους μας , ότι  στον σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ λειτουργεί Γραφείο Απολεσθέντων Αντικειμένων, στο οποίο συλλέγονται όλα τα αντικείμενα που ανευρίσκονται στους χώρους του ΜΕΤΡΟ.
Ωράριο λειτουργίας
:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 16:00
Τηλέφωνο
:
214 414 3630
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
:
Συμπληρώστε τη φόρμα αποστολής ή στείλτε το μήνυμά σας στο lostproperty@stasy.gr

Επίσης   η Ελληνική Αστυνομία  λειτουργεί  στην Αττική το Γραφείο Απολεσθέντων Αντικειμένων με τηλέφωνο επικοινωνίας 210-6476281  όπου μπορείτε να απευθυνθείτε  για να αναζητήσετε το αντικείμενο που ψάχνετε!

VRESTO.COM.GR

 

leave your comment

Top
en_USEnglish